Солено тесто

Класическа рецепта:
300 гр. брашно /2 чаши /
300 гр. сол / 1 чаша /
200 гр. вода / 200 мл. /
Замесването става най-добре в дълбока купа,като постепенно към водата с разтворената в нея сол,прибавяме пресятото брашно.
Добавки:
Качеството на материала може да се подобри ако:
- добавим в кл. рецепта и 1 с.л. пшенично нишесте,обезателно пресято.
- добавим1-2 ч.л. лепило.
Готовото тесто трябва да отлежи 1 1/2 часа в хладилник /може 1 нощ /.Като е охладено то е по-пластично и еднородно.


Искам да отбележа че рецептата ми е от нета,но точно откъде съм я записала не мога да кажа.Аз си правя по-малка доза.Може половин доза.

5 коментара:



Unknown каза...

И аз съм го пробвала това тесто, но напоследък ползвам повече глини и бях забравила за него :). Много красиви неща правиш от него. От вчера се каня да те питам с какви бои ги оцветяваш и дали си ползвала някакви форми при моделирането на онези плодчета. Ще бъда благодарна, ако споделиш.

Creative каза...

Благодаря ти, че сподели тази рецепта. :) Просто изумително е какво може да се направи от малко брашно, сол и вода. И сигурно следващият ми въпрос ще ти се стори ужасно тъп, ама .. така е като и идея си нямам от подобни неща :)))
Трябва ли да се пече след това оформената декорацийка (и ако да, къде?) или е достатъчно да отлежи на стайна температура? :))
Страшно много харесвам тези фигурки/картини от тесто, които правиш и от фимо и глина, които прави Нети. Много ми се иска и аз да опитам нещо подобно, обаче ми се струва ужасно трудоемко и времеемко това и затова въобще не знам дали ще се навия да пробвам дори. Затова още повече ви се възхищавам на това, което правите.

ВД каза...

Нети,боите,които съм използвала са прости водни бои.И не съм използвала никакви формички,просто на ръка си ги оформям.На мен пък ще ми бъде приятно ако споделиш нещо за глината DAS,имам такава,но все не се решавам да започна работа с нея.
Creative,картината я суших на слънце,но плодчетата ги суших във фурна на най-ниската степен,просто да се изсушат,не да се пекат.И когато вече са изсъхнали хубаво ги оцветявам с водни бои,после пак хубаво съхнене и накрая минавам с лак за блясък.

Unknown каза...

Благодаря, че сподели! Бих споделила и аз своя опит, само кажи какво те интересува. Може да погледнеш последните ми 2 поста - копчетата ( макар че са от друг вид "глина") и "букета от сърчица" ( той вече е от DAS). Много ми харесва тази техника с отпечатването на някакъв релеф и боядисването само на изпъкналите орнаменти :).

Unknown каза...

Всичко е много красиво
Само не разбрях ,като се направи тестото и фигурките пекат ли се или след като се оцветят тогава се изпичат

Публикуване на коментар